Vuohenpitäjän muistilista

Tässä hieman listaa siitä, mitä on hyvä muistaa vuohia suunnitellessa, sekä tehtävä ennen niiden saapumista.

 

-Aivan ensimmäisenä, kun olet päättänyt vuohia hankkia, sinun tulee ilmoittautua vuohen pitäjäksi, ja hommata itsellesi sekä asiakastunnus, että pitopaikkatunnus (tai maatilatunnus). 
Tämä on siis lain vaatima juttu, sillä kyse on tuotantoeläimistä, vaikka ne miten lemmikinä pidetäänkin. Myyjä ei saa siirrettyä vuohia sinun nimiisi ilman, että sinulla on nämä tunnukset, joten kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä asian kanssa.
Tämä onnistuu olemalla yhteydessä oman alueen maaseutuasiamieheen (maaseututoimessa).
Hän luo sinulle tunnukset, jonka jälkeen pääset kirjautumaan lammas- ja vuohirekisteriin. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elaintenpito-tunnistaminen-ja-rekisterointi/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/lampaat-ja-vuohet/lammas--ja-vuohirekisteri/ 

-Vuohi tarvitsee jo suositustenkin mukaan lajikumppanin, joten vähintään kaksi vuohta on kerrallaan hankittava. Kolme vuohta muodostavat vasta vuohen silmin lauman.
Lampaiden, kanejen, tmv. kanssa vuohen asuminen onnistuu vaihtelevasti, sillä niiden elekielet ovat erilaiset. Oman lajikumppanin lisäksi toki naapureina voi olla mitä eläimiä vain. 

-Valmistele vuohien asumus ja mahdollinen ulkotarha valmiiksi, ja tarkista, että kaikki on tukevasti tämän hyppy- ja kiipeilyhirmun tulevassa kodissa.
Hommaa ravinnoksi hyvälaatuista heinää, suolakivi, sekä jotakin vuohille soveltuvaa kivennäistä (maatalouskaupassa auttavat tässä). Jos otat luovutusikäisiä kilejä, on "Mullin Herkku" niille sopiva väkirehu loppukasvuun ilman emäkuttua. Aikuiset vuohet tulevat hyvin toimeen ilman väkirehua, elleivät asu nii nkylmässä tilassa, että tarvitsevat sitä kylminä kuukausina avuksi energiatarpeeseen.
Karsinan pohjalle on sopivinta joko kutterin puru, tai vaikkapa olkipahna. Juomaveden voi tajoilla normaalista muoviämpäristä, joka toisilla vuohilla on hyvä tukea pystyyn.

-Jos mahdollista, käy tutustumassa jossain vuohikodissa ennen vuohien saapumista luoksesi. Saatat saada paljon hyviä vinkkejä, ja nähdä ihan käytännössä, millaista elämä vuohien kera on.

-Hommaa kuljetusta varten koirien leveähkö kaulapanta, sekä talutushihna, tai hevosten riimunnaru. Kilit kulkevat kätevästi vaikkapa koirien autoon sijoitettavassa kuljetushäkissä. Myös hyvin pienikokoinen aikuinen vuohi mahtuu isoon koirahäkkiin. Suurisarviset, ja isot yksilöt vaativatkin sitten jo isomman kuljetustavan.